Bart Smulders Fotografie

Bart Smulders


Vanaf het eerste moment dat ik een camera in mijn handen kreeg was ik verkocht. Dat was nog in de tijd van de analoge fotografie en ik studeerde destijds aan kunstacademie Artibus in Utrecht, voorloper van de HKU. Ik ondervond en ondervindt nog dagelijks een onbeheersbare drang om beelden die ik mooi vind vast te leggen. Ik wil ze als het ware bewaren. Aanvankelijk fotografeerde ik vooral landschappen en abstracte vormen in zwart-wit en de foto’s drukte ik zelf af in mijn bescheiden donkere kamer. Vanwege de kleuren begon ik met het maken van dia’s. Later waagde ik mij ook aan fotograferen van mensen. Mijn affiniteit met kunst en esthetiek heeft zich in mijn dagelijks leven vertaald in het ontwerpen en maken van meubels, voornamelijk van hout. De komst van de digitale fotografie was een zegen. De geheugenkaarten kregen steeds meer capaciteit en daarmee ook de verleiding om meer risico’s te nemen. Het was fantastisch om de resultaten meteen op je beeldscherm te kunnen bekijken en die later ook te verfijnen en te versterken met programma’s als Photoshop en Lightroom. 
De mogelijkheid om van grote hoogte het landschap en ook mensen te abstraheren heeft me op het spoor gezet van de drone fotografie. 

Vanaf het hoge standpunt zie je beneden contouren en vormen die je anders nooit zou kunnen waarnemen. Ik maak deel uit van de Brabantse fotogroep Fomo en sinds 2007 ben ik aangesloten bij de Koninklijke Fotobond, een landelijk samenwerkingsverband van fotoclubs en persoonlijke leden. Via deze organisatie heb ik een aantal masterclasses gevolgd die mijn werk hebben verdiept en mijn mogelijkheden om te interpreteren hebben verruimd. Inmiddels heb ik een eigen manier van fotograferen ontwikkeld, een signatuur. Binnen de door de fotobond georganiseerde wedstrijden behaalde ik diverse prijzen, waaronder zilver en brons. 

Vanaf begin 2022 ben ik de coördinator van de Landelijke Groep Drone-fotografie van de Koninklijke Fotobond. 

Exposities:

Elckerlyc Hilvarenbeek 2023

St Petrus Basiliek Oirschot 2023

Kleurenpracht Lisse 2022

Gemeentehuis Delft 2019

Stedelijk museum Vianen 2012

Belastingkantoor Gorinchem 2010


Hergebruik van de foto’s op deze website is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke voorafgaande toestemming van de maker.

© Bart Smulders 2024